Sprockets, tandwielen en kettingwielen: wat is het verschil?

Ketting kapot

Het is een term die je wellicht niet kent, maar toch weer wel: sprockets. Sprockets zijn speciale onderdelen die in de meest uiteenlopende machines en constructies worden gebruikt. Ze zorgen voor een koppeling en beweging waardoor bepaalde machines dus kunnen bewegen. Maar wat is dan precies een kettingwiel, en wat is een tandwiel? En hoe werken deze onderdelen samen?

Een sprocket is een kettingwiel

De term sprocket hebben we uit het Engels overgenomen, zoals met zoveel termen het geval is. Het betekent echter hetzelfde als kettingwiel. Kettingwiel is simpelweg de Nederlandse versie van dit woord. Een kettingwiel is een getand onderdeel van een machine of constructie waarover een ketting loopt. Op die manier wordt er beweging in gang gezet of een koppel overgebracht naar een tweede kettingwiel. Daardoor ontstaat de mogelijkheid om door middel van de verhouding tussen het aantal tanden op beide wielen het overgebrachte koppel van grootte te veranderen. Dat klinkt ingewikkeld, maar het valt mee. Een veel voorkomende toepassing van dit onderdeel is in een fiets. Een fiets heeft meerdere van deze wielen en uiteindelijk zorgen deze ervoor dat met jouw aandrijving de fiets ook echt kan bewegen. 

Wat is dan een tandwiel?

Het lastige aan al die termen is dat ze door elkaar worden gebruikt. Een sprocket is dus in essentie hetzelfde als een kettingwiel. Dat geldt echter niet voor een tandwiel. Toch wordt de term tandwiel vaak gebruikt waar mensen eigenlijk een kettingwiel bedoelen. De tandwielen grijpen direct in elkaar en er is geen ketting bij aanwezig. Die zitten dus ook dichter op elkaar in een machine of constructie. Er zijn overigens constructies te noemen waar zowel kettingwielen als tandwielen in voorkomen. Ze hebben namelijk beide voor- en nadelen. Wanneer men spreekt van sprockets, dan kun je er dus vanuit gaan dat ze gewoon kettingwielen bedoelen.

Sprockets

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*